Η θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης «Κικύνηθος» βρισκόταν -σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς- στο νησί των Τρικέρων, στο δίαυλο Παγασητικού και Ευβοϊκού κόλπου 1, που απέχει μόλις ένα ναυτικό μίλι από το τελευταίο άκρο του Πηλίου. Όμως, η ακριβής θέση της αρχαίας πόλης Κικύνηθος δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί.
Το τοπωνύμιο «Κικύνηθος» παραδίδεται από το Στράβωνα και τον Ψευδο-Σκύλακα 2. Η θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης βρισκόταν -σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς-στο νησί των Τρικέρων, στο δίαυλο Παγασητικού και Ευβοϊκού κόλπου.
Ίχνη κατοίκησης Κλασσικών ή Ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ίχνη αρχαίας ακροπόλεως, βρέθηκαν κοντά στο Μοναστήρι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Το νησί κατοικήθηκε από τη Μέση Εποχή του Χαλκού, αφού μεσοελλαδικά λείψανα αποκαλύφθηκαν στη θέση Καβάκι, που δείχνουν ότι εκεί λειτούργησε ένας σταθμός στις θαλάσσιες διαδρομές του Αιγαίου. Λείψανα της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Αγίας Σοφίας, με νάρθηκα και πρόσκτισμα, βρέθηκαν στον ομώνυμο ορμίσκο, στο Δυτικό τμήμα του νησιού. Η Βασιλική της Αγίας Σοφίας έχει σήμερα καταστραφεί εν μέρει από τη θάλασσα.
Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη,
Δρ. Αρχαιολόγος
Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠ.ΠΟ.Τ.