Κασθαναία - Arcgaeological Atlas of Thessaly

Search
Go to content

Main menu

Κασθαναία

Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ > 6.500 π.Χ. - 330 μ.Χ. > Κ - Ο > Κασθαναία

Κεραμίδι. Άγιος Ιωάννης. Το τείχος της αρχαίας πόλης.

Η αρχαία «Κασθαναία» έχει προταθεί να ταυτιστεί -χωρίς όμως να έχουν γίνει ανασκαφές- με την οχυρωμένη ακρόπολη, με τα ψηλά σωζόμενα τείχη, που βρίσκεται σ’ ένα χαμηλό βραχώδη λόφο κοντά στην παραθαλάσσια θέση Άγιος Ιωάννης στο Αιγαίο. Η θέση αυτή βρίσκεται βορειοανατολικά του Κεραμιδιού, στο ΒΑ άκρο του Νομού Μαγνησίας, στα όρια μεταξύ των ορέων Πηλίου και Μαυροβουνίου και απέχει από το Βόλο 44 χλμ.
Σύμφωνα με το Στράβωνα
1, η Κασθαναία αποτελούσε κώμη εξαρτώμενη από την αρχαία Δημητριάδα. Το εθνικό της πόλης είναι «Κασσαναεύς» 2 και «Κασταναίος» σε ύστερες πηγές 3· ίσως συνδέεται με την παραγωγή των καστάνων και οι καστανιές που φύονται στην περιοχή αυτή να έδωσαν το όνομά τους στην πόλη. Εξάλλου, το βραχώδες της περιοχής δεν επιτρέπει άλλες καλλιέργειες. Το τοπωνύμιο «Κασθαναίη» ως Μαγνητική «πόλη» παραδίδεται από τον Ηρόδοτο 4, ενώ πιο ύστερες πηγές παραδίδουν «Κασθαναία», «Κασθανέα» και «Κασταναία» 5.
Η τειχισμένη ακρόπολη στη θέση «Άη Γιάννης», ΒΑ του Κεραμιδιού, χωρίζεται από την κάτω πόλη με εγκάρσιο ισοδομικό τείχος, που σώζεται σε ικανό ύψος και είναι ορατό από το δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα, με κυκλικούς πύργους στα άκρα του. Ένα μέρος του τείχους έχει κατακρημνισθεί στη θάλασσα
6. Το λιμάνι της πόλης βρισκόταν στον όρμο Κακόρεμα. Κοντά στο σύγχρονο χωριό Κεραμίδι εντοπίστηκαν αρχαίοι τάφοι 7 που ίσως δείχνουν ότι υπήρχε ένα πόλισμα και ενδότερα.
Τέλος, στη γειτονική θέση «Βένετο» βρίσκεται η βραχώδης τοποθεσία «Ιπνοί», όπου - με τον Ηρόδοτο- καταστράφηκαν πολλά περσικά πλοία λόγω κακοκαιρίας, το 480 π.Χ.
8



Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη,
Δρ. Αρχαιολόγος
Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Back to content | Back to main menu