Λιμναίον - Arcgaeological Atlas of Thessaly

Search
Go to content

Main menu

Λιμναίον

Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ > 6.500 π.Χ. - 330 μ.Χ. > Κ - Ο > Λιμναίον

Λιμναίον. Η ακρόπολη.

 

Πόλη της Θεσσαλιώτιδας. Ο Stählin και ο Παπαχατζής 1 την τοποθέτησαν στη θέση Πετρομαγούλα, 2 χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Μεταμόρφωση (Κουρτίκι), επειδή η θέση αυτή υψωνόταν σαν νησί και η γύρω περιοχή πλημμύριζε από τα νερά των χειμάρρων. Σήμερα τοποθετείται στον αρχαιολογικό χώρο του σύγχρονου οικισμού Βλοχός Νομού Καρδίτσας 2, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η ταύτιση με επιγραφικά ευρήματα.
Απλή αναφορά της πόλεως γίνεται από τον Τίτο Λίβιο κατά την εξιστόρηση των γεγονότων του πολέμου των Ρωμαίων και του συμμάχου τους Φιλίππου Ε΄ της Μακεδονίας κατά του Αντιόχου Γ΄ ηγεμόνα της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, όταν ο Μάρκος Βαίβιος πολιορκεί το Πελινναίο, ενώ ο Φίλιππος Ε΄επιχειρεί παράλληλα κατάληψη του Λιμναίου: «postquam apparuit vi agendum, quia videbatur et Limnaeum eodem tempore oppugnari posse, regem ad Limnaeum ire placuit, Baebius restitit ad Pellinaeum oppugnandum» 3.


Λιμναίον. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής με περιστέρι στο αριστερό χέρι. (Ε. Νικολάου)

 

Οι επιγραφικές μαρτυρίες για την πόλη είναι πενιχρές, περιορίζονται σε τέσσερεις αναθηματικές στήλες 4: δύο δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση, στις άλλες δύο σώζεται το όνομα των αναθετών, Αριστονόα του Σιμμάργου 5 και Δίκαιος του Μνασιμάχου 6, χωρίς να υπάρχει αναφορά στη θεότητα. Επειδή το 1940 βρέθηκε στο Βλοχό ανάθημα των μέσων του 5ου αι. π.Χ. του Κίνωνος στον Ποσειδώνα 7, ίσως και οι τέσσερις στήλες που βρέθηκαν στη θέση «Γκέκας» να ήταν αναθήματα στο ιερό του. Μια άλλη στήλη του 200-150 π.Χ., επιτύμβια αυτή τη φορά, ανήκει στο Νικάσιππο του Νικίου και σώζει επίκληση στο Χθόνιο Ερμή 8. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται στο Λιμναίον οι λατρείες του Ποσειδώνα και του Ερμή. Επιγραφικές μαρτυρίες για το Λιμναίον και τις δραστηριότητες των πολιτών του δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε άλλες πόλεις.
Τα επιχειρήματα των μελετητών, που προτείνουν την ταύτιση του Λιμναίου με τον αρχαιολογικό χώρο στο Βλοχό, βασίζονται από το ένα μέρος στα διαθέσιμα δεδομένα πεδίου: την ακρόπολη, σε υψόμετρο 313 μ. στην κορυφή του όρους «Στρογγυλοβούνι», και το ισχυρό τείχος, που κατεβαίνει την πλαγιά, ενισχυμένο με πύργους κατά διαστήματα -εγγύηση για την ασφάλεια των αμυνομένων- και από την άλλη στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Πηνειό και έχει τον έλεγχο δύο δρόμων, ενός στα νότια, που οδηγούσε προς την Άρνη - Κιέριον και τη Δολοπία, και ενός στα νοτιοανατολικά, που κατευθυνόταν προς τη Φάρσαλο και την Ερέτρια.


Έλσα Νικολάου
Αρχαιολόγος.
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Α.Ι.Θ.Σ.

Back to content | Back to main menu