Main menu
Άποψη τoυ λόφου του προφήτη Ηλία με ερείπια της αρχαίας πόλης των Γλαφυρών.
Γλαφυρές. Αρχαίο τείχος. (αρχείο Β. Αδρύμη)
Άποψη της σύγχρονης κοινότητας των Γλαφυρών. Δεξιά οι υπώρειες του λόφου του προφήτη Ηλία. (Παρασκευάς 2011, 208)
Στο λόφο του Προφήτη Ηλία, βόρεια του σημερινού χωριού Γλαφυρές που απέχει 15 χλμ. προς τα βόρεια της πόλης του Βόλου, είναι ορατά τα λείψανα μιας αρχαίας τειχισμένης κώμης, το όνομα της οποίας δεν μας είναι γνωστό. Έχει προταθεί από τον άγγλο περιηγητή Leake 1 να ταυτιστεί με τη αρχαία πόλη «Γλαφυραί», ιδρυτής της οποίας είναι ο γυιός του Μάγνητα, ο Γλαφύρας. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Stählin στο βιβλίο του για την αρχαία Θεσσαλία 2.
Η πόλη «Γλαφυραί» αναφέρεται στον Ομηρικό Κατάλογο των Νεών ότι έλαβε μέρος στην Τρωϊκή εκστρατεία με 11 πλοία υπό την ηγεμονία των Φερών, μαζί με τη Βοίβη και την Ιωλκό 3. Αργότερα, αναφέρεται από τις αρχαίες πηγές ως «πόλη της Μαγνησίας» 4. Στα ελληνιστικά χρόνια, μαζί με τη Βοιβηίδα αποτελούσαν κώμες της Δημητριάδος.
Τα πρώτα ευρήματα από την περιοχή μας είναι γνωστά από το 1957, όταν παραδόθηκαν στον Δ. Θεοχάρη ευρήματα από τάφους που τυχαία έφεραν στο φως οι χωρικοί καλλιεργώντας τα κτήματά τους. Ήδη όμως ο Γεωργιάδης ανέφερε την ύπαρξη τμήματος αγάλματος ιματιοφόρου ανδρικής μορφής πλησίον της εκκλησίας του προφήτη Ηλία 5.
Σε μια σωστική ανασκαφή στην περιοχή του σύγχρονου χωριού Γλαφυρές, που έγινε το 1967, ερευνήθηκαν πέντε μαρμάρινοι κιβωτιόσχημοι τάφοι ελληνιστικών χρόνων 6, ενώ ένας ακόμη παρόμοιος τάφος ερευνήθηκε το 1978 στην ίδια θέση 7. Οι τάφοι αυτοί οριοθετούν τη θέση του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης στα ανατολικά πρανή της Ακρόπολης. Από τα κτερίσματα των νεκρών είναι φανερό ότι η αρχαία μαγνητική πόλη συνέχισε να κατοικείται και μετά το συνοικισμό της για την ίδρυση της Δημητριάδος.
Επίσης, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση το τείχος κατασκευασμένο από αργούς λίθους, το οποίο περιβάλλει την ακρόπολη της αρχαίας πόλης και χρονολογείται στους κλασικούς χρόνους, ίσως και παλαιότερα 8. Το τείχος περικλείει την κορυφή του λόφου του Προφήτη Hλία και μεγάλο μέρος της δυτικής του πλαγιάς. Tα καλύτερα διατηρημένα τμήματά του, σε ύψος 2μ., βρίσκονται στην ανατολική και την βόρεια πλευρά της ακρόπολης, ενώ στις δύο υπόλοιπες πλευρές μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την πορεία του, μέσω των επιφανειακών ενδείξεων που εκτείνονται κατά μήκος του, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση.
Ανατολικά της ακρόπολης, λείψανα κτιρίων δείχνουν ότι εκεί ήταν χτισμένη η κάτω πόλη, που κατοικήθηκε -
Στη βυζαντινή εποχή, κοντά στη θέση του σημερινού χωριού, ήταν χτισμένο το χωριό Κάπραινα, που αναφέρεται, σε αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1270, ότι ανήκε στο Μοναστήρι της Μακρινίτσας. Αργότερα ανήκε στην εξουσία του βυζαντινού άρχοντος Τζέκωνος. Επί Τουρκοκρατίας ήταν Τσιφλίκι του Αλή-
Βασιλική Αδρύμη-
Δρ. Αρχαιολόγος
Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠ.ΠΟ.Τ.