Main menu
Αργιθέα. Ζεύγος κνημίδων από τάφο. (3ος αι. π.Χ.) (Λ. Χατζηαγγελάκης)
Το όνομα της πόλης «ἐν Ἀργεθίαι» αναφέρεται δύο φορές στον κατάλογο των δελφικών θεωροδόκων 1 του 230 – 220 π.Χ. και σε μια άλλη επιγραφή από τους Δελφούς «… Νικαία τὸ γένος ἐξ Ἀργεθίας καὶ τὸν ὑὸν αὐτᾶς Ἰσθμόν» 2 του 156 – 151 π.Χ. Το εθνικό Αργεθιεύς αναγράφεται σε επιγραφή από τους Δελφούς 3 του 4ου αιώνα π.Χ. και σε επιγραφή από την Ήπειρο 4, που χρονολογείται πριν το 330 π.Χ., με προξενία των Μολοσσών προς τον Θεόδωρο γιο του Στομίου από την Αργεθία: «… Θεόδωρον Στομίου Ἀργεθιῆ Μολοσσοὶ πρόξενον ἐποίησαν αὐτὸν καὶ γενεὰν…».
Ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος 5 που εντοπίστηκε στη θέση Ελληνικά, δυτικά του σύγχρονου οικισμού Αργιθέα (Κνίσοβο) νομού Καρδίτσας, στην ανατολική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου ταυτίστηκε από παλιά με την αρχαία Αργεθία ή Αργιθέα 6, την πρωτεύουσα της Αθαμανίας κατά τον Τίτο Λίβιο 7. Η θέση βρίσκεται στην πορεία ενός αρχαίου δρόμου που οδηγούσε από τους Γόμφους στην αρχαία Αμβρακία 8.
Κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών στη θέση αυτή έχουν ερευνηθεί θεμελιώσεις οικιών του βόρειου – βορειοδυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης και στα ανατολικά και δυτικά της έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τμήματα αρχαίου νεκροταφείου 9. Έχουν βρεθεί διακόσιοι τριάντα κιβωτιόσχημοι τάφοι, κατασκευασμένοι από ασβεστολιθικές πλάκες. Επικρατές ήταν το έθιμο του ενταφιασμού των νεκρών, ενώ σε ορισμένους τάφους τα οστά προηγούμενης ταφής παραμερίστηκαν για να χρησιμοποιηθούν εκ νέου. Πολλοί τάφοι βρέθηκαν συλημένοι και αρκετοί ήταν ακτέριστοι. Στο χώρο του νεκροταφείου βρέθηκε ταφικό μνημείο (Εικόνα 50) και δύο επιτύμβιες στήλες 10. Σύμφωνα με τα κτερίσματα των τάφων φαίνεται ότι τα νεκροταφεία της Αργιθέας χρησιμοποιήθηκαν από τον 4ο έως τον 1ο αι. π.Χ. 11. Τα νομίσματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές της Αργιθέας στην πλειοψηφία τους αποτελούν κοπές της αρχαίας Αμβρακίας και αυτό κατά τον ανασκαφέα αποτελεί ένδειξη των πολιτικών και οικονομικών δεσμών των δύο πόλεων 12.
Έλσα Νικολάου
Αρχαιολόγος.
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Α.Ι.Θ.Σ.