Main menu
Το νησί διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τον 8° αι. π.χ. ως ενδιάμεσος σταθμός για τον αποικισμό του βόρειου ελλαδικού χώρου από τους Χαλκιδείς. Τότε ιδρύθηκε και ο οικισμός Παλαιοσκίαθος, ο οποίος μαρτυρείται στις γραπτές πηγές τον 5° και 4° αι. π.Χ. Στη θέση της σημερινής Σκιάθου, στην Ανατολική παραλία, αναπτύσσεται από τον 6° αι. π.Χ. η πόλη Σκίαθος με ισχυρό λιμάνι που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες το 480 π.χ. πριν από τη μάχη του Αρτεμισίου με τους Πέρσες. Η Σκίαθος συμμετείχε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία. Τον 1° αι. π.Χ. ο βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης Στ' ο Ευπάτορας χρησιμοποίησε τη Σκιάθο ως ορμητήριο εναντίον των Ρωμαϊκών κτήσεων στο Αιγαίο.
Έδρα επισκοπής έως τον 6° αι. μ.Χ. Ερείπια μικρής Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, (γνωστής ως Αγία Σοφία) και βαπτιστηρίου. Παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στην πύλη του Κάστρου.
Επίσης, στη θέση Κεφάλα, στον όρμο Ξάνεμο αποκαλύφθηκαν ερείπια αρχαίου οικισμού με διαρκή κατοίκηση που χρονολογείται από τη Νεολιθική και τη Μυκηναϊκή εποχή έως και τα Πρωτογεωμετρικά, Αρχαϊκά και Κλασικά χρόνια.
Βασιλική Αδρύμη-
Δρ. Αρχαιολόγος
Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠ.ΠΟ.Τ.
Βιβλιογραφία
Ε. Σκαφιδά, Π. Αραχωβίτη, Α. Δουλγέρη-