Main menu
Το όνομα Αγγεία, «εν Αγ[γείαι]» βρίσκεται στον κατάλογο θεωροδόκων των Δελφών του 3ου αιώνα π.Χ. 1. Το εθνικό της πόλεως είναι Αγγειεύς 2 ή Αγγειάτης 3 ή Αγγεάτης 4.
Είναι η μία από τις σηµαντικότερες πόλεις της Δολοπίας, τις οποίες σύμφωνα με τον Τίτο Λίβιο κατέλαβαν και κατέστρεψαν οι Αιτωλοί το 198 π.Χ. Ο εντοπισμός της πόλης είναι δύσκολος. Οι προτάσεις των περιηγητών και των μελετητών της Θεσσαλίας είναι πολλές βασισμένες στην επιτόπια επισκεψη και στο οδοιπορικό των Αιτωλών προς τη Θεσσαλία, που περιγραφει ο Τίτος Λίβιος αναφέροντας μία – μία τις πόλεις που συνάντησαν κατά τη διαδρομή. Ο Leake έκανε απλή αναφορά δηλώνοντας τη δυσκολία της ταύτισης των αρχαίων πόλεων μεταξύ Θαυμακών και Μητροπόλεως 5. O Stählin τοποθέτησε την πόλη στη Ρεντίνα 6, ενώ o Béquignon πρότεινε την τοποθέτηση της στα ερείπια της Δράνιστας (σημερινής Κτημένης) 7. Ο Helly την τοποθετεί στα ερείπια της Λουτροπηγής – Σμοκόβου 8.
Παρόλες της δυσκολίες της ταύτισης στο πεδίο οι Ανγειείς αναφέρονται στους δελφικούς καταλόγους ναοποιών του 4ου αι π.Χ. για μια δωρεά ύψους 100 δραχμών για την οικοδόμηση του δελφικού ναού, που σημαίνει ότι ήταν ήδη πόλις: «Ἀνγειεῖς δραχμὰς ἑκατόν» 9. Αναφέρονται επίσης σε επιγραφή από τους Θαυμακούς (Δομοκό) του 2ου αιώνα π.Χ. 10 για μια διαφορά ορίων με τους Κτιμεναίους σχετικά με τα δικαιώματα σε ένα ναό της θεότητας Ομφάλης. Άρα ήταν όμορη µε την άλλη σημαντική δολοπική πόλη Κτιµένη. Ακόμη, πολίτες της Αγγείας διετέλεσαν ιερομνήμονες στους Δελφούς τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. 11. Τέλος, σε έναν Αγγεάτη, τον Λυκολέοντα του Αθηνόδωρου, ανήκει µια ενεπίγραφη επιτύµβια στήλη, η οποία βρέθηκε στη Δηµητριάδα 12. Η στήλη εκτός από το όνομα, το πατρωνυμικό και την καταγωγή του νεκρού διατηρεί γραπτή παράσταση νεαρού πολεµιστή.
Έλσα Νικολάου
Αρχαιολόγος.
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Α.Ι.Θ.Σ.