Main menu
Η θέση της Μαγνητικής πόλης Ολιζών έχει προταθεί να τοποθετηθεί στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στη θέση Παλιόκαστρο, λίγα χλμ. νότια από το παραθαλάσσιο, σύγχρονο χωριό της Μηλίνας, που απέχει 50χλμ. ΝΑ από το Βόλο.
Το τοπωνύμιο «Ολιζών», όπου βρισκόταν το μυθικό βασίλειο του Φιλοκτήτη, παραδίδεται ήδη από τον ομηρικό Κατάλογο των Νεών 1, σύμφωνα με τον οποίο η Ολιζών, η Θαυμακία και η Μεθώνη πήραν μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο. Το εθνικό είναι «Ολιζώνιος» 2. Η Ολιζώνα αναφέρεται ως μαγνητική πόλη από τον Ψευδο-
Διάσπαρτα επιφανειακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ελληνιστικών χρόνων, καθώς και τμήματα τείχους, όπως και μαρμάρινων επιτύμβιων στηλών, έχουν αποκαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στη θέση «Παλιόκαστρο» 6. Από αυτή τη θέση προέρχεται ένα ακέφαλο άγαλμα γυναικός από γκρίζο μάρμαρο που παραδόθηκε το 1987 στη ΙΓ΄ ΕΠΚΑ 7.
Στον όρμο Βαλτούδι του Παγασητικού κόλπου, ίσως μπορούμε να τοποθετήσουμε το λιμάνι της Ολιζώνας στον Παγασητικό, που ονομαζόταν «΄Ισαι» 8, και το οποίο σύμφωνα με το Σκύλακα βρισκόταν νότια της Ολιζώνας, ενώ στη θέση «Χοντρή Άμμος» τοποθετείται το δεύτερο λιμάνι της προς το Αιγαίο, γι’αυτό και η πόλη Ολιζών χαρακτηριζόταν ως «αμφιλίμενος». Στη θέση του κοιμητηριακού ναού του Αγίου Αθανασίου, νότια της Μηλίνας, προϋπήρχε παλαιοχριστιανική βασιλική, από την οποία έχουν διασωθεί πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη 9. Επίσης, απέναντι από τη σημερινή κοινότητα Μηλίνας βρίσκεται το νησάκι του Αλατά, για το οποίο έχει επίσης προταθεί το τοπωνύμιο του λιμένος Ίσαι.
Βασιλική Αδρύμη-
Δρ. Αρχαιολόγος
Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠ.ΠΟ.Τ.