Σηπιάς - Arcgaeological Atlas of Thessaly

Search
Go to content

Main menu

Σηπιάς

Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ > 6.500 π.Χ. - 330 μ.Χ. > Π - Ω > Σηπιάς

Θεοτόκος. Ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής και στο βάθος ο ναός της Παναγίας. (Χουρμουζιάδης και άλλοι 1982)

Σήμερα, η θέση της Μαγνητικής πόλης Σηπιάς έχει προταθεί να ταυτιστεί με τη θέση που ονομάζεται «της Θεοτόκου», στην ακτή Λύρη του Δήμου Σηπιάδος, στο ΝΑ άκρο της χερσονήσου της Μαγνησίας και βόρεια του κόλπου του Κατηγιώργη. Η τοποθεσία οφείλει το όνομά της στο μικρό εξωκλήσι της Παναγίας που χτίστηκε εκεί το 1807 στην τοιχοποιία του οποίου είναι ενσωματωμένα πολλά αρχαία μέλη.
Η αρχαία Σηπιάς ονομάζεται «πολίχνη» από το Στράβωνα 1. Τα ερείπια πάνω στο λόφο Παλιόκαστρο, που βρίσκεται δυτικά του Ναού της Θεοτόκου, είχαν ταυτιστεί -σύμφωνα με τη μαρτυρία του Στράβωνα- με την αρχαία πόλη της Σηπιάδας 2. Η θέση ήταν αποκομμένη από το εσωτερικό της Μαγνησίας και άρα η μόνη της επικοινωνία ήταν μέσω θαλάσσης. Ήταν δε γνωστή από τον αφανισμό του περσικού στόλου 3.
Συγκεκριμένα, η θέση ήταν γνωστή από τις αρχές του αιώνα, όταν το 1906 ο Α. Αρβανιτόπουλος είχε εντοπίσει ερείπια (τμήματα δωρικών κιόνων) ενός κτιρίου των αρχών του 5ου αι. π.Χ.
4 Επίσης, το 1907, ανασκαφή στην ίδια θέση από τους A.J.B. Wace και J.P. Droop έφερε στο φως, κοντά στο σημερινό εκκλησάκι της Θεοτόκου, ερείπια παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης Βασιλικής (τέλος 5ου αι. μ.Χ.) με ψηφιδωτά δάπεδα που περιλαμβάνουν φυτικά και γεωμετρικά σχέδια, καθώς και παλαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη σε β΄ χρήση 5. Επίσης, στην ίδια θέση, ήλθαν στο φως κιβωτιόσχημοι τάφοι της υπομηκυναϊκής, πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής περιόδου (12ος-8ος αι. π.Χ.) από τους A.J.B. Wace και J.P. Droop, τον Βερδελή και από τη ΙΓ΄ ΕΠΚΑ 6. Επίσης, Ανατολικά του Ναού αποκαλύφθηκαν από τη Β. Αδρύμη-Σισμάνη υπολείμματα αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και σπόνδυλοι από πώρινες δωρικές κολόνες που βρίσκονταν εκεί σε β΄ χρήση, τμήμα κτηρίου παλαιοχριστιανικών χρόνων και ένας αποθέτης που περιέχει άφθονη κεραμική ρωμαϊκής περιόδου. Επίσης ανασκάφηκαν και τάφοι κλασικών χρόνων (4ος αι. π.Χ.) στη ευρύτερη περιοχή 7. Στη βόρεια πλευρά του λόφου, στο οικόπεδο Μπλιάγκου, αποκαλύφθηκε τμήμα κτιρίου κλασικών χρόνων, καθώς και τμήμα από το τείχος της ακρόπολης που είναι χτισμένο από λαξευτούς κυβόλιθους 8. Ψηλότερα, στον ίδιο λόφο Παλιόκαστρο σώζονται ορατά τμήματα οχύρωσης βυζαντινών χρόνων.



Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη,
Δρ. Αρχαιολόγος
Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Back to content | Back to main menu