Main menu
Κάστρο Συκεώνος. Γενική άποψη του αρχαιολογικού χώρου. (Λ. Χατζηαγγελάκης)
Η θέση δεν έχει προς το παρόν ταυτιστεί με κάποια αρχαία πόλη. Η διαχρονική κατοίκηση όμως της περιοχής και η στρατηγική της θέση στο δρόμο που συνέδεε την ανατολική με τη δυτική θεσσαλική πεδιάδα 1 είναι ενδεικτικές για την ύπαρξη μιας πόλης της αρχαιότητας, η οποία προς το παρόν δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητά της.
Συκεών. Λουτρική εγκατάσταση ρωμαϊκών χρόνων. (Λ. Χατζηαγγελάκης)
Οι αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής είναι:
Ο προϊστορικός οικισμός στη θέση «Ζευγαρολίβαδο» 2. Αποτελεί μια τυπική μαγούλα της νεολιθικής εποχής στην θεσσαλική πεδιάδα. Η έρευνά του αποκάλυψε φθαρτά οικήματα πασσαλόπηκτα, αλλά και κατάλοιπα οικιών με λίθινη κρηπίδα στη θεμελίωση και πλιθιά στους τοίχους, κατασκευές για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών, εστίες, φούρνους, αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους, εργαλεία, σφονδύλια, υφαντικά βάρη και πηνία. Η κεραμική παραγωγή του οικισμού ήταν απλή, καθημερινής χρήσης, μονόχρωμη, αλλά και διακοσμημένη σύγχρονη με εκείνη των προδιμηνιακών φάσεων των νεολιθικών οικισμών της Θεσσαλίας Λάρισα, Τσαγγλί, Αράπη και τη φάση «κλασικό» Διμήνι. Αξιόλογα είναι τα ειδώλια, τα πιο πολλά ανθρωπόμορφα, φυσιοκρατικά και σχηματοποιημένα, οι σφραγίδες και τα κοσμήματα από πηλό, πέτρα ή θαλάσσια όστρεα.
Σε μικρή απόσταση βόρεια του χωριού, στη θέση "Κάστρο" 3 υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης οχυρωματικού περιβόλου, ενώ στη νοτιοανατολική κορυφή, υπάρχουν αρχιτεκτονικά λείψανα και κεραμίδες από την καταστροφή μεγάλου κτιρίου της κλασικής εποχής, το οποίο σήμερα σώζεται στο ύψος της θεμελίωσης, και μάλλον ήταν δημόσιο κτίριο με εσωτερική κιονοστοιχία. Κάτω από το κτίριο αυτό αποκαλύφθηκε τμήμα κτιρίου της εποχής του χαλκού.
Στα ανατολικά του χωριού έχει ερευνηθεί τύμβος 4, διαμέτρου 50,00 μ. και ύψους 15,00 μ. ο οποίος κάλυπτε πέντε τάφους του τύπου της λάρνακας. Οι νεκροί είχαν τοποθετηθεί ύπτιοι μέσα στους τάφους και συνοδεύονταν από πλήθος κτερισμάτων και νομίσματα των όψιμων κλασικών χρόνων.
Βόρεια του προϊστορικού οικισμού, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά λείψανα λουτρών ρωμαϊκών χρόνων 5. Αποκαλύφθηκαν δύο αίθουσες με ψηφιδωτά δάπεδα κάτω από στρώμα καταστροφής πήλινων κεραμίδων στέγης, άφθονη κεραμική, νομίσματα του 2ου αιώνα μ.Χ. και τμήμα μαρμάρινου αγαλματιδίου πιθανότατα του Ηρακλή.
Έλσα Νικολάου
Αρχαιολόγος.
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Α.Ι.Θ.Σ.